PGS

Andere taal : english
My Plaxo Xing LinkedIn Twitter
TEL: +32 478 256784
Menu

Cultuurtraining: de werkelijke boodschap in wat men communiceert

Waarom is het kennen van de cultuur zo belabgrijk?
Opleidingen, vooral hogere technische opleidingen, zijn zowat dezelfde over de hele wereld. Men kan dan ook verwachten dat techici met een vergelijkbaar diploma over een vergelijkbare technische bagage hebben. Dit is ook zo. Toch loopt het vaak helemaal mis als er over grenzen en culturen heen projecten gedaan worden. Te vaak worden dan verkeerde conclusies getrokken over de kennis, het kunnen, de expertise en de vaardigheden van het vreemde team. Zelden staat men stil bij hoe een verschil in culturele achtergrond er de oorzaak van kan zijn dat lastenboeken en specificaties soms anders geïnterpreteerd worden. Te vaak zijn zelfs technische specificaties geschreven vanuit de persoonlijke ervaringswereld. En kleine, soms subtiele verschillen in interpretaties kunnen leiden tot desastreuze resultaten.

Enige kennis over hoe een ander team denkt, wat hun achtergrond is en hoe uw boodschappen overkomen, kan heel wat dure mislukkingen voorkomen. Weten hoe een boodschap bij iemand met een totaal andere cultuur of achtergrond overkomt, geeft u de kans om uw boodschap op de juiste manier aan te brengen waardoor dure en tijdrovende misverstanden en misinterpretaties vermeden kunnen worden. Dit is zelfs niet alleen het geval bij een team in een vreemd land, maar dit geldt evengoed bij teamleden van vreemde origine en met een andere culturele achtergrond in uw eigen bedrijf. De boodschap blijft daarbij dezelfde, maar u kan hem vertellen vanuit de context van de persoon of het team dat de boodschap moet begrijpen zoals u zou willen dat het begrepen wordt.

Om uw boodschappen, instructies, wensen, specificaties en feedback op een goede manier over te brengen en zo de kans op succes van uw project gevoelig te vergroten of zelfs te garanderen, is het bijzonder nuttig, tijd- en kostenbesparend om bij de aanvang van een project even stil te staan bij de cultuur van uw team. Dit geldt zowel voor een nabij team van een ander bedrijf waarin een andere bedrijfscultuur heerst, maar nog meer voor een team in een ver land waarin niet alleen een andere bedrijfscultuur heerst meer waar eveneens de teamleden een totaal verschillende cultuur en achtergrond meedragen dan de onze.

PGS culmineert tientallen jaren ervaring in het werken met verschillende culturen over de hele wereld. PGS biedt klanten cultuurtrainingen aan beide kanten (zowel de opdrachtgevers als de uitvoerders) aan om bij de aanvang van projecten een wederzijds begrip op te bouwen of via coaching en opvolging gedurende de uitvoering van projecten voor een efficiƫnte en productieve communicatie te zorgen.