PGS

Andere taal : english
My Plaxo Xing LinkedIn Twitter
TEL: +32 478 256784
Menu

Strategie: Wat, hoe en waar outsourcen ?

De beslissing tot outsourcen is slechts een eerste stap naar outsourcen. Eens die beslissing genomen is, moet bepaald worden wat en hoe deze outsourcing gestalte moet gegeven worden. Vele vragen borrelen daarbij op: Wat zal men outsourcen? De nieuwste ontwikkelingen waarbij eigen personeel blijft werken op de oude en aflopende projecten? Hoe voorkomt men dat men voor eeuwig vast zit met de leverancier? Hoe bescherm je je bedrijfsgeheimen, of bent u bereid om deze met uw outsource partner of leverancier te delen. Hoe beschermt u de bedrijfsgeheimen en de kennis die in uw bedrijf zit? Welke taken legt u bij uw interne teams en welke taken geeft u weg? Hoe zorgt u ervoor dat op het einde van de rit u eigenaar bent van alle werk, plannen, documentatie en handleidingen dat in uw opdracht gepresteerd of geproduceerd werd? Of houdt de leverancier alle details, algortimen en geheimen voor zichzelf als het contract ooit beëindigd wordt? Of weet u nu al dat het contract nooit beëindigd zal worden? Hoe zorgt u ervoor dat wanneer u van leverancier wilt veranderen, de samenwerking wilt stopzetten, of wanneer u de uitbesteedde opdrachten weer wilt insourcen, u alle nodige kennis over het project bezit om de zaak over te nemen? Wat gebeurt op het einde van het project? Welk contract gaat u met de leverancier of partner aan? Wordt u gefactureerd op basis van de gerapporteerde uren en en kosten, of op basis van aanvaardde resultaten? Wat als er na het beëindigen van het project er plots nog een probleem opduikt? Betaalt u uw leverancier nogmaals om het probleem op te lossen?

Dit zijn maar enkele van de vele vragen die bij de aanvang van een putsource project beantwoord moeten worden om een degelijke outsource strategie te bepalen. Zonder een goede outsource strategie is de kans groot dat u zich voor lange tijd verbindt aan uw leverancier en dat de leverancier u in zijn greep heeft. Van leverancier veranderen of het contract met de leverancier verbreken wordt dan een dure aangelegenheid. Dit geeft te vaak aanleiding tot reverse-engineering projecten of het helemaal opnieuw uitvoeren van een project.

Dit hoeft echter helemaal niet zo te lopen. Outsourcing hoeft ook helemaal geen nachtmerrie te worden. Een goede keuze van wat en hoe te outsourcen kan veel onheil voorkomen. PGS biedt dan ook strategisch advies over de keuzes die moeten gemaakt worden bij de aanvang en tijdens het hele outsource traject tot en met de begeleiding aan bij het schrijven van een goede RFP voor projecten met outsourcing waarbij de klant beschermd wordt en de narigheden of de dure correcties achteraf vermeden worden.